Web Analytics Made Easy - Statcounter
_SHA2535

Pokrajinska fotografija - Kako?

Večina profesionalnih fotografov se drži izreka enega najslavnejših mojstrov pokrajinske fotografije Ansela Adamsa (1902-1984): “Fotografije ne posnameš, fotografijo narediš!”.

Tako, kot veljajo zakonitosti v vsakdanjem življenju, veljajo tudi pri fotografiji in za dobro pokrajinsko fotografijo veljajo naslednji napotki.

1. Povečajte globinsko ostrino (Depth of Field - DOF)

Običajno želimo pri fotografiranju pokrajine dobiti na fotografiji večino zajete pokrajine ostre. To dosežemo z ustrezno zaslonko, ki mora biti nastavljena na f8 ali največ do f14, saj pri nižjih ali višjih številkah zaslonke ostrina ni več najboljša.

Ne pozabite pa, da večja številka zaslonke pomeni manjšo odprtino in s tem manj svetlobe, ki pada na tipalo. Če vam svetlobe primanjkuje, podaljšajte čas ali povečajte ISO število na vaši fotokameri. Zgoraj napisano velja za zrcalno-refleksne kamere.

Če fotografirate s kompaktno fotokamero pa enostavno nastavite sceno na pokrajinsko fotografijo.

2. Uporabite stojalo

Pri slabših svetlobnih pogojih, predvsem pa takrat, ko želite fotografirati pokrajino z daljšimi časi uporabite stojalo. Verjemite, tudi ob normalnih svetlobnih pogojih se pri fotografiranju pokrajine obrestuje uporaba stojala, predvsem zato, ker si pri postavljanju kompozicije iz stojala vzamemo več časa, vsekakor pa v kombinaciji z daljinskim prožilom povečamo stabilnost naše fotokamere.

3. Posvetite pozornost točki ostrenja (Focal Point)

Točko ostrenja (Focal Point) nastavite v sredino kadra, ki ga fotografirate (po globini oz. razdalji od vas), kar vam zagotovi primerno ostrino v prvem planu (pred točko ostrenja) in seveda za njim.

Izostrite zgodbo fotografije, točko, kamor želite da popelje gledalčev pogled. Razmislite torej ne le kje je točka ostrenja, temveč tudi kaj je v njej.

4. Razmislite o prvem planu (foreground)

Pomemben element uspešne pokrajinske fotografije je prvi plan. Izberite primerno lokacijo in poskrbite, da boste v prvi plan postavili kak zanimiv objekt (rože, skalo, objekt), ki bo

posnetek naredil bolj privlačen istočasno pa bo dodal vaši fotografiji tretjo dimenzijo in še povečal globino posnetka.

5. Razmislite tudi o nebu

Pomemben element, o katerem moramo razmišljati pri pokrajinski fotografiji je nebo oz. njegov najbolj dramatičen element - oblaki. Videl sem že ogromno pokrajinskih fotografij, ki so imele močan poudarek na prvi plan, vendar je dolgočasno in enolično (izprano) nebo odvzelo fotografiji skoraj vso težo.

Kadar se srečate s tem, da je nebo dolgočasno, nezanimivo in sprano ter brez kontrastov, vam svetujem, da horizont postavite v zgornjo tretjino kadra in dajte večji poudarek prvemu planu. Pri dramatičnem nebu in mogočnih oblakih ter lepih barvah neb, pa spustite horizont kadra v spodnjo tretjino in dovolite nebu, da vaši fotografiji ponudi vse svoje čare in jo naredi zanimivo.

IMG_20210701_205556
6. Linije

Ko kadrirate vašo pokrajinsko fotografijo, se sami pri sebi vprašajte: “Kako naj vodim pogled opazovalca skozi fotografijo?”

_MDH7000
7. Ujemite gibanje

Večina misli, da so pokrajinski posnetki statični in da njih ni dogajanje. Verjemite mi, v naravi je ogromno gibanja, ki ga lahko ujamete na fotografije. Veter, ki pozibava krošnje, valovanje žitnih polj, ples sončnic v vetru ....

Ujeti take trenutke generalno pomeni, da morate fotografirati z daljšimi časi, včasih tudi nekaj sekund. Ker večina pokrajinskih fotografij nastane podnevi se zelo hitro srečamo s preveč svetlobe, da bi lahko uporabili daljše čase.

Na voljo imamo dve možnosti - zmanjšanje zaslonke (f22) kar bo verjetno še vedno premalo za dosego sekundnih časov, tako da verjetno brez uporabe ND (Neutral density) filtra, ki zmanjša vstop svetlobe na tipalo, ne bo šlo. Najprimerneje je nabaviti najmanj dva

Veliko načinov je, ki vam bodo pri tem pomagali. Prvi plan je vsekakor eden od njih, najbolj učinkovit pripomoček pri tem pa so vsekakor linije, ki vas peljejo do glavnega motiva na fotografiji.

Linije vam bodo dodale globino, razdelile bodo fotografijo ali pa bodo same postale objekt zanimanja, lahko pa zelo učinkovito tvorijo neverjetne vzorce na vaši fotografiji.

in sicer ND-2 (zmanjša za dve zaslonki) in ND-4 (zmanjša za štiri zaslonke). Ker sta oba namenjena istemu objektivu in imata isti premer, ju lahko združimo in dobimo ND filter, ki nam omogoči kar za šest zaslonk daljše čase.

S tem boste gibanje ujeli.

8. Izkoristite vreme

Motiv se spreminja z vremenom. Dolgočasno belo ali modro nebo brez oblačka bo vašemu pokrajinskemu posnetku zmanjšalo zgodbo in dramatičnost. Temni, nevihtni oblaki skozi

katere se kažejo sončni žarki ali lepo modro nebo z belimi kopastimi oblaki v ozadju pa bodo isti motiv spremenili v popolnoma drugačno, dramatično zgodbo.

_MDH4951
9. Razmišljajte o horizontu

Horizont mora biti raven in pri fotografiranju upoštevajte pravilo tretjin. Postavite horizont ali v spodnjo tretjino (kadar je zanimivo nebo in oblaki) ali v zgornjo tretjino (kadar vas nebo ne privlači in imate v ospredju neko zgodbo)

Seveda lahko oba primera rešite kasneje pri obdelavi, vendar vam toplo priporočam, da pazite na obe zakonitosti že ob fotografiranju.

10. Delajte ob “Zlatih urah”

Poznam fotografa, ki že zelo dolgo časa ni pokrajine slikal ob normalnih dnevnih urah.

Večino svojih pokrajinskih fotografij naredi ob sončnem vzhodu in pa zvečer ob sončnem zahodu. Pravi, da mnogokrat počaka na “modro uro”, ko po sončnem zahodu vse nebo dobi večerno modrino in postanejo posnetki resnično čarobni.

_SHA1655-lum
11. Spremenite točko gledišča (POV - Point of View)

Postavite vašo fotokamero na tla in poskusite fotografirati. Mnogokrat bo vaša fotografija pripovedovala popolnoma drugo zgodbo. Če pa imate priložnost posneti fotografijo iz zraka, pa mi verjemite, bo že zaradi večini ljudi nedosegljive točke gledišča ta fotografija pospremljena z vzdihom “Wow”!

DJI_0520
Prejšnji
4 / 4
Deli na
Sledite mi še na